Sjöbo Gästgifvaregård

Öppettider Piratenmuseet

Piraten

Författat av Hans Larsson.

För information om gruppresor i Piratens Spår ring Piratenmuseet och Peter Danielsson 070-741 23 69.

Taxin svänger in framför entrén. Ganska punktligt 13.30.

Chauffören hjälper till med rock och käpp och som vanligt beställes hämtning igen om två timmar.

Med bestämda steg går han över den kullstensbelagda planen framför entrén och uppför de fem trappstegen mot den kraftiga ytterdörren till gästgiveriet. Kommer in i vestibulen, hänger sin ytterrock i garderoben, tar en kontrollerande blick i den väldiga spegel som dominerar en utav väggarna och konstaterar att frisyr och klädsel ser korrekt ut. Styr därefter stegen mot de två höga brunmålade svängdörrarna som med sina infällda mjölkvita glasrutor med graverade bokstäver visar "M A T S A L". Med ett lätt tryck på dörrens mässingshandtag träder han in i gästgiveriets restaurangdel även kallad "bruna rummet". Ett rum med vackert dukade bord med vita linnedukar, brutna servetter och friska blommor som ger ett inbjudande mottagande åt sina gäster. Rummet inramas av bruna paneler utefter väggarna samt tre höga dörrar med stora karmverk omring vilka leder från matsal in till festsalar resp. kök. De stora fönstren utefter rummets långsida ger en härlig utsikt mot den vackra park som omger gästgiveriet.

Han slår sig ner vid första bordet till höger, intill väggen som gränsar till en av festsalarna. Ett bort för två personer. Lite avskilt men ändå med god utsikt över de andra matgästerna.

Det är här han helst sitter..

PIRATEN!

Författaren Fritiof Nilsson Piraten.

Tiden är början av 1960-talet fram t o m 1971. Mycket ofta, tidvis varje vecka besöker han Sjöbo Gästgivaregård. Äter, dricker, mår gott och efter ca två timmar lämnar han gästgiveriet igen i sin förutbeställda taxi.

Piratens meny är oftast densamma vid varje besök. Sillbord, en sexa "skåne samt öl.

Beställningen sker med bestämd och säker stämma som vittnar om en person som vet vad han vill ha och med god restaurangvana.
Välklädd i kostym, skjorta och slips med spatserkäpp gör han ett gott intryck. Käppen hänges på den lediga stolen vid hans bord. En tydlig markering att han vill sitta själv när han intar sin måltid.

Det stora sillbordet, enl. reklamen "välkänt i hela skåne", inbjudande uppdukat på långbordet närmast köket frestar sina besökare. Längst till vänster står, förutom tallrikar och bestick även smör, bröd, ost, sallad, ägg och några olika sorters ansjovis. Härefter fylls bordet av åtskilliga sillanrättningar, såsom ättiksill, kryddsill, stekt sill, senapssill, löksill, kapprockasill, spicken sill, glasmästarsill, böckling för att bara nämna några sorter. Bordets högra sida avslutas med kokt potatis från vilka imman stiger mot taket. Strax bredvid står det mindre bordet med kaffekantinen och de gröna kopparna med gästgiveriets namn i guldbokstäver. Till kaffet bjuds bruna mandelspån som genast efter gräddningen böjts över en stång för att få den inbjudande form som den nu har på kakfatet.

Han är oftast på gott humör med... ibland något vresig i tonen. Någon gång en aning "immig", varför servitrisen vid ytterligare beställning av "en sexa skåne", med känsla för vad som för tillfället anses lämplig för gästen, istället serverar "en trea skåne". Detta brukar i och för sig inte ge upphov till några protester utan inmundigas såsom en "något vid hanteringen misshandlad "sexa".

Något umgänge med övriga gäster är relativt ovanligt. Dock underhåller han sig ofta med gästgivaren och då glider givetvis samtalet under glada skratt in på mat och matlagning. Piratens utförliga beskrivning över lättsaltade grävor, som stekta med potatis blir till den yppersta pyttipanna man kan tänka sig, imponerar t o m på gästgivaren. Piraten framhåller, med road blick, att det tillhör varje välförsett gästgiveri att i sitt skafferi ha ett stenkrus grävor. De två matintresserade gentlemännen har under årens lopp skapat en mycket god och hjärtlig kontakt med varandra och diskuterar ofta länge och innerligt.

Sjöbo Gästgifveri · Gamla Torg 7B · 275 30 Sjöbo · Tel 0416-120 75 · Fax 0416-127 06 · info@sjobogastgifveri.se In English